[Kratek VODIČ] Kakšen produkt potrebuje vaša ciljna publika

01.02.2017

Resnica je sledeča – ne glede na to, kako dobra je vaša ponudba in kako poseben je vaš produkt, stranke ga preprosto ne bodo kupile, če ne verjamejo, da ga nujno rabijo. Zato je pred samim razvojem in lansiranjem produkta potrebno temeljito premisliti in razumeti, kaj vaše stranke zares želijo in potrebujejo.

Poznavanje strank in njihovih potreb predstavlja središče vsakega dobrega in uspešnega podjetja, naj gre za neposredno prodajo posameznikom ali pa večjo prodajo drugim podjetjem. Ko imate vse potrebno znanje, ga lahko uporabite in svoje potencialne stranke prepričate, da je vaša ponudba točno to, kar potrebujejo. A kako priti do tega znanja?

Predstavljamo vam kratek vodič z vsemi potrebnimi informacijami za spoznavanje obstoječih in potencialnih strank. Pokazali vam bomo, kako spoznati svoje stranke, učinkovito uporabiti njihove informacije in prehiteti svojo konkurenco.

Zakaj stranke potrebujejo prav vas?

Prvo, kar potrebuje prav vsako podjetje, je dober razlog, zakaj bi se stranke odločile za njih namesto za konkurenco. To imenujemo Unique Sales Proposition (USP), ki se lahko sčasoma spreminja ali pa imate več različnih za različne tipe strank.

V osnovi gre za vprašanje, zakaj bi stranke izbrale vas in ne koga drugega:

Kaj vse jim lahko ponudite?

Zakaj je vaš produkt boljši od drugih?

Kaj je pri njem edinstvenega?

Dobro raziščite svoj trg in konkurenco, nato pa svoji ponudbi dodajte nekaj več – lahko gre recimo za bonuse, popuste, dodatne usluge itd. Idej in variacij je mnogo, pomembno je le, da izstopate iz množice istih produktov na prenasičenem trgu.

Pomislite, kaj bi vas kot stranko prepričalo v nakup in to vključite v svojo ponudbo. Obenem pazite, da sledite svoji konkurenci in svoje usluge po potrebi osvežite in spremenite.

Bi radi izvedeli, kako povečati in utrditi svojo bazo strank ter si zagotoviti njihovo trajno zvestobo? Uporabite preizkušene strategije vodilnih poslovnežev in to postanite tudi sami! Pridružite se nam na 3-dnevni Mentor2Millions delavnici s Smiljanom Morijem in uresničite svojo poslovno vizijo že v nekaj tednih. Preverite tukaj!

Kaj veste o svojih strankah?

Več znanja in informacij kot imate o svojih obstoječih in potencialnih strankah, bolj jim lahko prilagodite svojo marketing strategijo in si s tem zagotovite dobro prodajo produkta. Osnovna tri vprašanja se glasijo:

Kdo je vaša ciljna publika?

Kaj vaša ciljna publika želi?

Kaj vašo ciljno publiko prepriča v nakup?

 

work

 

Veliko informacij lahko izveste s tem, da jih preprosto vprašate – kakšno ponudbo si želijo videti pri vas, česa bi si želeli v prihodnosti, kakšne potrebe imajo itd. S tem lahko pridobite jasno sliko, kaj se vašim strankam zdi pomembno in jim to tudi zagotovite.

Učinkovita in uspešna prodaja temelji na dobrem poudarjanju koristi, ki jih bodo stranke imele, če se odločijo za vas oziroma vašo ponudbo ali produkt. Ko enkrat spoznate njihove potrebe in izzive, s katerimi se soočajo, boste zlahka zasnovali primerno strategijo in si zagotovili željeni uspeh svojega produkta.

Kakšno je sodobno tržišče?

Poleg svojih strank morate seveda dobro poznati in spremljati tudi svojo konkurenco in sodobne trende na izbranem trgu. Današnji trg je poln podobnih ponudb, med katerimi izstopa le redka – in prav ta ponavadi pritegne pozornost strank. Zakaj? Ker ponuja nekaj več, kar ostali nimajo. Lahko gre za kaj čisto preprostega, kar jim zlahka zagotovite tudi vi.

Prav zaradi konkurence je bistveno, da svojo ponudbo redno prenavljate, spreminjate in prilagajate vedno novim trendom, ter tako ves čas ostajate korak pred drugimi. Stranke vas bodo eventuelno začele povezovati s privlačno ponudbo in posledično čakati, česa se boste lotili v prihodnosti. S tem si boste učinkovito zagotovili njihovo pozornost, zadovoljstvo in zvestobo.

10 stvari, ki jih morate vedeti o svojih strankah

1. Kdo so vaše potenicalne stranke? (spol, starost, poklic, status)

2. S čim se preživljajo in kaj rade počnejo? (poklic in interesi)

3. Zakaj nakupujejo? (kakšne so njihove potrebe)

4. Kdaj nakupujejo? (sezona, prazniki, vikendi)

5. Kako nakupujejo? (v trgovini, preko interneta, preko kataloga)

6. Koliko denarja imajo? (koliko si lahko privoščijo zapraviti)

7. Kaj jim je všeč pri nakupih? (kaj jih prepriča v nakup)

8. Kaj pričakujejo od vas? (bonuse, ugodnosti, dostavo, popuste)

9. Kaj si mislijo o vas? (kakšno je mnenje o vaši ponudbi)

10. Kaj si mislijo o vaši konkurenci? (v čem se jim zdijo boljši in v čem slabši)

Bi radi doživeli pravi preboj in se naučiti zasnovati produkte, ki se prodajajo sami? Želite prejeti prvovrsten načrt na konverzijo potencialnih kupcev, s pomočjo katerega boste pritegnili željene stranke in jim produkt tudi prodali? Udeležite se 3-dnevne Mentor2Millions delavnice s Smiljanom Morijem, več informacij tukaj!

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.